luni, 30 decembrie 2013

Viena ieftin!

Sunt destule persoane care si-ar dori sa viziteze Viena, insa nu iau in calcul o calatorie in capitala Austriei datorita renumelui acesteia de capitala scumpa. Si intradevar, Viena este un oras scump. Totusi, daca tii cont de anumite aspecte, vei reduce considerabil costurile unei asemenea excursii.
In primul rand, e important sa te documentezi in prealabil despre zona si sa cunosti cate ceva din experientele altora, pentru ca la o prima vizita cu siguranta ca vei face "greseli" pe care le vei sesiza abia la sfarsit.
Mai jos voi da cateva sfaturi inspirate din propria mea experienta

Pachet turistic sau pe cont propriu?
Prima problema ridicata este daca excursia ar trebui facuta pe cont propriu sau prin achizitionarea pachetelor turistice vandute de agentiile de turism. Desi lucrez intr-o agentie de turism, oricat de avantajoase si bogate in servicii ar fi aceste oferte, daca ai un buget limitat atunci mai mult ca sigur ca excursia trebuie sa o faci pe cont propriu, cu mentiunea ca trebuie sa-ti mai gasesti cativa parteneri de drum. Pachetele turistice nu includ neaparat cazari dintre cele mai ieftine si au servicii pe care e posibil sa nu le doresti atunci cand fiecare euro conteaza. Spre exemplu, pachetul X contine si un tur gratuit al orasului, insotit de ghid turistic. Desi in oferta par a fi bonus, costurile se regasesc in tariful de vanzare al pachetului.

Transport cu avionul, cu autocarul sau cu autoturismul propriu?
Cel mai indicat cand vrei sa pleci cu buget redus este sa pleci cu autoturismul propriu si sa fiti mai multe persoane, asta daca masina ta nu are motor de peste 3000 cc si consumul se calculeaza in galeti de benzina/ora. In cazul in care posezi asa ceva, nu-ti mai pui problema de buget. Indicat ar fi 4, chiar daca masina are 5 locuri. Astfel vei avea spatiu necesar unui drum lung, atat pentru persoane cat si pentru bagaje iar diferenta dintre cheltuielile cu drumul impartite la 5 si 4 persoane este foarte mica, nejustificabila in cazul in care te-ai gandi la 5.
Cu avionul, oricat de devreme ti-ai lua bilet, din pretul unui bilet plus taxele de aeroport va rezulta o suma considerabil mai mare decat un loc in autoturism. Mai ai de facut si transferul la hotel apoi retur la aeroport care presupune pe langa costuri, sa te cari cu bagajul dupa tine. La fel si in cazul autocarului, care e mai ieftin decat avionul dar presupune acelasi drum facut cu masina.
In cazul meu, 4 persoane intr-un Opel Astra 1.4 benzina, s-a consumat combustibil de 800 Ron (aproximativ 180 Euro, plecare din
Ploiesti) cu mentiunea ca la dus am intrat si prin Budapesta iar la retur am facut un mic ocol in Slovacia, la Bratislava.
Pe langa combustibil se mai aduga si vignetele pentru Ungaria si Austria. 12 Euro pentru Ungaria si 8.5 Euro pentru Austria. Atentie si de unde se achizitioneaza aceste vignete. Cea pentru Ungaria este electronica, deci se face pe numarul masinii la fel ca la noi insa cea de Austria este de tip vechi, care se lipeste in geam. Sunt destule gherete cu vignete pe drumul spre vama insa chiar si acestia vand vignete dezlipite de la altii. Au valabilitate mai mica, unele sunt deteriorate si e posibil sa creeze probleme.
Ultimele costuri cu masina sunt reprezentate de parcare. Foarte putine hoteluri au parcare gratuita, in rest taxa fiind de aproximativ 12 euro/noapte.

Cum gasesc cazare?
Internetul este instrumentul de baza in aceasta etapa. Fa-ti planul pentru calatorie cu cateva luni inainte si aloca suficient timp pentru cautarea cazarii. O saptamana, doua, o luna daca e nevoie, cauta variante de cazare folosind motorul de cautare. Nu te opri la varianta care ti s-a parut mai buna din prima seara cand te-ai uitat pe internet. Vezi poze, citeste opinii cat mai multe iar daca o locatie are si comentarii puternic negative, nu le lua in seama decat daca acestea sunt intr-o proportie considerabila (macar 30-40% din totalul comentariilor). Sunt destule persoane care apreciaza negativ un hotel doar pentru ca n-au avut zapada sau vreme buna in perioada sejurului lor, gasind apoi nod in papura la orice.
Dupa ce ai facut o comparatie intre tarifele gasite pe internet, ia legatura direct cu hotelul printr-un mail sau telefon, sa vezi ce tarif primesti de la ei. Daca te-ai hotarat asupra unui hotel, poti intreba si agentiile de turism ce tarife au pentru hotelul respectiv, urmand ca in functie de informatiile adunate sa faci rezervarea unde e mai convenabil.

De ce trebuie sa tin cont cand caut cazare?
O camera dubla pentru o noapte in Viena, porneste de la 30 Euro pentru 2 pers.
Majoritatea persoanelor sunt tentate sa-si caute cazare in buricul targului. Indiferent de locul cazarii, esti mai aproape sau mai departe de anumite obiective, plus ca nu te duci sa vizitezi un oras doar invartindu-te pe 3 stradute prin centru. Cand parcurgi 1000 km pana la Viena, nu cred ca se mai pune problema de 3-4 km in plus.
Nu conteaza ca hotelul este la 4 sau 5 km distanta de centru orasului sau de un obiectiv X, important este ca hotelul sa fie cat mai aproape de statiile mijloacelor de transport in comun. Oricum vei dori sa vizitezi tot orasul asa ca ai nevoie de acces cat mai facil la transport.
Eu m-am cazat la hotelul Senator 3*. Se afla la 3,5 Km distanta de centrul Vienei si chiar in fata hotelului (la 30 de secunde de mers usor pe jos) se afla statia de tramvai si de autobuz. Cu tramvaiul 43, o calatorie de la hotel si pana in centru a durat cel mai mult 12 min. 40 sec.
Hotelul a fost extraordinar. Am fost chiar impresionat si in general nu ma impresioneaza prea usor un hotel, fie el si de 5*. Camera frumos mobilata si decorata, crea o atmosfera calda, placuta. Toaleta a fost insa punctul forte. Nici pic de mucegai pe chitul de rosturi al faiantei sau in colturile peretilor, Nici pic de rugina pe bateriile de la chiuveta si dus. Toate functionau corect si am vazut in premiera o cabina de dus care nu scapa picatura de apa afara. De obicei, la majoritatea hotelurilor cand ieseam din cabina de dus, puneam piciorul intr-o balta pan' la glezna. Tot in premiera am vazut si un sistem de ventilatie care sa faca fata. Am fost mirat sa ma vad in oglinda cand am iesit din cabina, fara sa fie nevoie sa sterg cu prosopul.
Camera, desi una standard, era destul de spatioasa, cu televizor de 81 cm in perete, wi-fi gratuit in tot hotelul, seif, destule prize ca sa nu fie nevoie sa scoti nimic si toate la-ndemana.  Salteaua patului facea toti banii si era tot ce-mi puteam dori de la viata dupa o zi intreaga de batut orasul. Parcarea se afla la subsolul hotelului. De la masina pana in camera si din camera pana la masina, urcai cu liftul. Singurul lucru ce lipsea din camera era un minibar (frigider). Nu ca ar fi necesar un frigider in luna decembrie in Austria, dar cautand minusuri hotelului cam atat am putut gasi. Si ar mai fi si faptul ca la niciunul dintre etaje n-am gasit pe hol o fereastra cu vedere la strada principala, de unde sa pot face fotografii. Eu, avand cazare intr-o camera dubla standard, aveam vedere la curtea interioara a hotelului, deci fara o panorama prea interesanta.
Micul dejun se serveste in restaurantul interior al hotelului, si pentru ca hotelul oferea doar servicii de cazare si mic dejun, in restaurant nu erau mesele uzuale ci mese de cate doua persoane, alaturate doua cate doua pentru a primi 4 persoane, cu o mica despartitura intre ele si prinse in podea cu un singur picior pe mijloc. M-am simtit ca-n paradis la masa. De cate ori n-ai injurat si blestemat in gand ca tocmai tu ai picat pe piciorul mesei sau ca te incomodeaza. Eu am frecvent problema asta, fiind si putin mai voinicel. Aici, pe tot parcursul mesei, miscam genunchii stanga-dreapta de bucurie ca nu lovesc nimic.
Costurile cu cazarea: 65 Euro/pers. pentru 3 nopti - cazare in camera DBL Standard cu mic dejun inclus.

Cu ce ma deplasez prin oras? - Primul lucru pe care trebuie sa-l cumperi este VIENNA CARD!
Asa cum spuneam mai sus, deplasarea prin oras o faci cu transportul in comun. Exclus deplasarea cu autoturismul. Nu mai poti fi atent la locurile prin care treci, consumi combustibil si te costa parcarea foarte mult, in putinele locuri centrale unde exista parcare. Asadar trebuie sa te imprietenesti cu tramvaiul, autobuzul si metroul. Un bilet de o calatorie cost 2.10 Euro, un free-pass cu acces nelimitat la toate mijloacele de transport in comun timp de 72 ore costa 14.50 Euro insa ceea ce-ti trebuie este Vienna Card.
Cardul costa 19.90 Euro si iti ofera accesul nelimitat la toate mijloacele de transport in comun timp de 72 ore plus reduceri de pana la 50% la obiectivele turistice si reduceri intre 10-20%  la cafenelele si restaurantele din oras. In total, vreo 210 cafenele, restaurante si obiective turistice la care ai reducere. Se poate achizitiona de la centrul de informare turistica, statiile de autobuz si tramvai sau de la majoritatea hotelurilor din oras.
Mijloacele de transport sunt moderne, curate, circula foarte des pe timpul zilei si se raresc spre miezul noptii. 12 noaptea e ora la care se inchide. Mai sunt si cateva tramvaie vechi (la modul "de epoca") dar perfect functionale, care dau un aer aparte orasului. Toate transportoarele sunt conectate intre ele. Te dai jos din tramvai si te urci in autobuz sau cobori la metrou din aceeasi statie. Timpul de asteptare afisat in statie este respectat la secunda. Gasesti harti cu rutele tramvaielor, autobuzelor si metrourilor in fiecare statie. Odata ce ai trecut peste sentimentul de necunoastere, observi ca e exagerat de simplu sa ajungi oriunde in Viena.
Bineinteles ca si aici gasim cersetori romani, prin statii, prin tramvai cu colindul sau prin metrou cu acordeonul. Te poti amuza de ei vazandu-le reactia tampa atunci cand le intinzi o bancnota de un leu.

Ce mananc in Viena?
In Viena vei vedea foarte rar restaurante in care sa servesti un dejun sau o cina iar mancarea este destul de scumpa (de la 5 Euro o ciorba). Majoritatea strazilor sunt populate de celebrele cafenele. De la 2 Euro o cafea, 3 Euro un ceai, crescand apoi pretul pentru diverse preparate din cafea si ciocolata. Tot aici gasesti si produse de patiserie cam la aceleasi preturi.
Si dupa ce intri intr-o cafenea din Viena, ca na, acum sunt incluse si in patrimoniul cultural UNESCO si trebuie sa traiesti senzatia, observi ca ai baut cafea mai buna si la tine in casa, facuta la ibric, asa ca nu-ti mai trebuie sa intri a doua oara. Daca restaurantele nu prea abunda, gasesti totusi tarabe cu diferite preparate din cartofi sau castane. Mi-au lasat impresia ca au o atractie catre produsele din cartofi, din moment ce le vand pe strada ca pe floricele. Mai gasesti fast food-uri ambulante sau shaormerii in caz ca ti-e dor de casa, unde poti sa servesti o saorma si inauntru, fara sa fii nevoit sa mananci pe strada. La ei shaorma apare sub denumirea de "durum" si are aproximativ aceeasi compozitie, mai putin cartofi care de data asta lipsesc.
O potie mare de castane coapte sau de cartofi wedges cu diferite topinguri, la gherete, este 2.50 Euro, un hot dog 2.50 Euro, un kebab 3 Euro, un durum-shaorma 3.30 Euro. In mare parte ca la noi.
Pentru dornicii de Mc Donald's, sunt disponibile prin toate pietele. Un hamburger sau cheeseburger 1 Euro bucata, un suc mic 1 Euro. Mai exista si varianta supermarketurilor Billa sau Lidl, pe care le gasesti la parterele cladirilor, de unde iti poti cumpara alimente dar ceva mai scumpe decat in Romania. In rest, la tonetele de ziare o Coca Cola la 500 ml - 1.9 Euro, o apa plata la 500 ml incepand de la 1.3 - 1.4 Euro. Deci costa.
Mai mult decat mancarea, vei cheltui pe apa si suc, pentru ca de la atata cutreierat ti se face sete mereu, asa ca ar fi indicat sa te aprovizionezi de acasa cu sticle mici si sa le iei in ghiozdan cand pleci la plimbare in oras. E inutil sa chelui intre 5 si 10 Euro zilnic pe apa sau sa te abtii de la baut doar pentru ca e scumpa.
Una peste alta, te poti descurca fara 3 feluri de mancare la fiecare masa, mancand pe la rotiserie, shaormerie, Mc Donald's sau Lidl, pentru ca vorbim doar de 3 nopti de cazare - 4 zile, nu de 3 luni.

Ce e de vazut in Viena?
Printre principalele obiective, Palatul Hofburg, Palatul Schonbrunn, Catedrala Sf. Stefan, cladirea Primariei Viena si centrul istoric al Vienei. Ar mai fi si celebra strada de cumparaturi Mariahilfer sau "Mariahilferstraße" dar cum discut despre o excursie de buget, acolo se merge doar in plimbare.
Pentru Hofburg biletul este de 10.50 Euro, Schonbrunn 10 Euro si Catedrala Sf. Stefan 10 Euro. Acestea sunt tarifele cu reducerea aplicata de la Vienna Card. Cele doua palate au accesul liber in curtea interioara in cazul in care nu se doreste vizitarea. Palatul Schonbrunn permite accesul gratuit la gradinile acestuia (fara gradina zoologica sau gradina labirintului). Catedrala Sf. Stefan permite accesul gratuit inauntru insa taxeaza vizitarea celor doua turnuri si catacombele. Recomand macar urcarea intr-unul din cele doua turnuri (5 Euro turnul de nord, 4 Euro turnul de sud), pentru ca panorama este superba, poti vedea tot orasul si sa faci cateva poze pentru amintiri de neuitat.
Centrul istoric este destul de aglomerat, majoritatea turisti, insa e placut sa-l iei la pas printre magazine, cafenele si trasuri cu cai ce amintesc de anii 1800.

Suveniruri!
Daca exista ceva mai scump in Viena, acelea sunt suvenirurile. Orice se adreseaza direct strainilor este foarte scump. La orice taraba din preajma obiectivelor turistice, preturile sunt cam aceleasi: Magneti de frigider incepand de la 3 euro (un cartonas cu un magnet pe spate) si pana la 7-8 euro cei din ceramica sau metal, 10-15 euro o cana, 20 euro un tricou. Sunt si magazine cu binecunoscuta ciocolata cu Mozzart insa va recomand sa nu cumparati asa ceva pentru ca aceeasi ciocolata o gasiti si in Romania la magazinele Kaufland. Daca duci cuiva asa ceva, s-ar putea sa creada ca ai fost la piata, nu la Viena.
Si totusi exista solutii si pentru achizitionarea de suveniruri. La magazinele stradale din zonele periferice ale Vienei, gasesti aceleasi suveniruri dar la preturi mult mai mici. De exemplu, un magnet care costa 5 Euro in centru, l-am achizitionat la 2.50 Euro la periferie. Exista un magazin mare de suveniruri la iesirea din Viena, dealungul canalului Dunarii, chiar inainte de urcarea pe podul care te scoate spre autostrada, pe Edberger Lande.

La final, cand am tras linie, cheltuielile adunate pentru o persoana au fost: 45 Euro combustibil + 5 Euro vignetele + 65 Euro cazare cu mic dejun + 9 Euro parcare auto + 19.90 Euro Vienna Card + 25 Euro vizitare palate Hofburg, Schonbrunn, turnul de nord al catedralei Sf. Stefan si doua muzee + 10 Euro cheltuiti in doua cafenele + 30 euro mancare 3 zile din care o masa la restaurant iar restul la Mc Donald's si rotiserie + 12 Euro suveniruri + 40 Euro biletul la concertul de Craciun de la Palatul Schonbrunn pe care sfatuiesc din suflet pe toata lumea sa il sara in cazul in care sunt tentati de asa ceva. Daca nu esti un pasionat al operei si orchestrei, vei considera ca ai aruncat banii pe fereastra, in conditiile in care niciuna din operele clasice cunoscute nu sunt cantate.
In total 260.9 Euro. Scazand concertul 40 Euro, intrarea si vizitarea Budapestei, drumul pana in Slovacia la Bratislava si plimbatul prin oras, raman aproximativ 210 Euro din care am achitat transportul, am stat 3 nopti la un hotel de 3* foarte foarte bun si pe care il recomand ( Hotel Senator 3* ), am mancat un mic dejun bogat, ca masa de dimineata e importanta atunci cand ai de colindat toata ziua prin oras, am folosit din plin tramvaiul, autobuzul si metroul timp de 3 zile, am mancat pe saturate, am vizitat obiectivele turistice cele mai importante si mi-am achizitionat si suveniruri.
Pe internet veti gasi la banii astia oferte pentru 3 nopti cu cazare si transport, insa retineti ca e vorba doar de cazare si transport (eventual si micul dejun dupa caz). La tariful de pe internet, trebuie sa mai adaugati un minim de 100 Euro/pers alte cheltuieli. Asadar, cu aproximativ 900 Ron de persoana poti petrece 3 nopti in Viena, in conditii absolut decente din toate punctele de vedere.

3 Lucruri neplacute in Viena
1- Incepand cu orele 18:00 - 19:00, orasul se stinge. La ora 21:00 nimeni nu mai misca, nimeni nu mai respira, absolut totul este inchis si mai gasesti ceva lumea doar prin centrul Vienei, lume insemnand turisti, evident. Singurul motiv pentru care mijloacele de transport in comun functioneaza pana la ora 24:00 pare a fi transportul turistilor la unitatile de cazare.
2 - Totul este scump si prost. 4 Euro pe o cafea cu lapte pe care n-am putut s-o beau nici pe jumate pentru ca nu mi-a placut. Mancarea de la restaurant nu te face sa-i duci dorul iar ospatarii nici atat. Serviciile de alimentatie sunt destul de slabe.
3 - Nu este un oras pentru care sa-ti ajunga 3 zile ca sa-l vizitezi in totalitate. Daca nu-ti stabilesti bine un itinerariu, pierzi timp aiurea si ratezi alte posibilitati.

3 Lucruri placute in Viena
1 - Transportul in comun e extraordinar. Modern, rapid si chiar daca schimbi trasee, ajungi in orice punct din oras foarte repede si fara sa mergi vreun metru pe jos.
2 - Orasul este foarte curat si chiar daca la ora 9 seara nu mai prinzi tipenie de om pe strada, n-ai nicio secunda acel sentiment ca ar trebui sa te uiti in spate ca sa fii sigur.
3 - Obiectivele turistice au brosuri si ghid audio inclusiv in limba romana. Centrul de informare turistica ofera si el brosuri despre Viena in limba romana.