sâmbătă, 3 februarie 2018

Peștera Ponicova, morile de apă de la Rudăria și Cascada Bigăr

      Dacă te afli în zona Cazanele Dunării sau Herculane și ești interesat de câteva obiective din împrejurimi, recomand cele 3 locații din titlu.
      În cazul meu au fost Cazanele Dunarii. Am organizat un mini-sejur de 3 nopți la Dubova, un grup mic de 4 persoane, unde am "beneficiat" de două zile de ploaie. Și ca să le mai treacă supararea celorlați, pentru că nu puteam face activitățile pe care le-am promis, a trebuit să mă reorientez și să vin cu variante.



PESTERA PONICOVA
      Peștera Ponicova o mai văzusem doar din barcă, în excursiile de pe Dunăre, unde se și intră puțin, în funcție de nivelul apei. Acum m-am gândit să intrăm la pas, pe intrarea de pe uscat, și s-o strabatem până la ieșirea dinspre apă (pe unde vin bărcile cu turiști). Aveam o mică teamă de necunoscut, mai ales pentru că peștera nu e amenajată, nici luminată. Ceilalți mă urmau orbește pentru că le dădusem impresia că știu foarte bine ce fac.
       Dificultatea este scăzută. O străbați în regim de plimbare. Echipamentul trebuie să constea în ghete de drumeție și vreo două lanterne. Pe jos sunt pietre/bolovani și există posibilitatea să găsești zone inundate, nu cât să faci scufundări dar suficient încât să te ude la șosete.

     Drumul către peșteră începe fix de la semnul de ieșire din Dubova, către Moldova Veche. Ai în apropiere și un birt de unde te poți aproviziona cu lanterne. Deci, cu mașina până la ieșirea din Dubova. După indicator șoseaua se continuă către dreapta, peste un pod. Nu urmezi șoseaua ci, chiar din curbă, ții drumul pietruit care se ramifică.


   
      După scurt tipm drumul devine potecă, imediat ce ajungi la un dig din beton ce formează o cascadă mică pe firul râului Ponicova. Chiar dacă pare sfârșit de drum, trebuie urmată poteca din laterală, partea dreaptă. Mai mergi vreo 10 minute pe bolovăniș, adică pe albia râului, apoi ajungi la o scară din lemn ce-ți confirmă că ești pe drumul cel bun.




  Ocolești câteva sânci și gata, ai ajuns la intrarea în peșteră. Timp total de la șosea la intrare: 20 - 25 minute. Două - trei poze la intrare și apoi ne avântăm în întueric. Lumina dispare încet însă nu ai niciun sentiment de frică sau nesiguranță.










      Străbaterea peșterii durează aproximativ 30 min., în funcție de cât de mult te oprești la făcut poze pe traseu. La capăt dai de ieșirea în Dunăre, acolo pe unde te aduc cei cu bărcile. Există și o sală mare a peșterii, deasupra traseului principal care o străbate, pentru cei care vor să petreacă mai mult timp acolo.
      Pe lângă peștera Ponicova sunt multe alte peșteri și săpături naturale în stânca Ciucarului, neexplorate încă.

 
MORILE DE APĂ DE LA RUDĂRIA
La 80 km de Orșova se află comuna Eftimie Murgu. Deși numele este celebru (vezi google) nu comuna în sine este un punct de interes ci Cheile Rudăriei, unde este amplasat un ansamblu de mori de apă. Din drumul principal se poate coborâ la fiecare, cadrul natural este superb și zona merită vizitată, dacă tot ești pe traseul către cascada Bigăr.








CASCADA BIGĂR
      Cea mai frumoasă cascadă din România. Ba nu! Din lume! Cam ăsta ar fi renumele pe care și l-a căpătat cascada, deși este doar o scurgere scurtă de apă peste o stâncă acoperită cu mușchi.
      Cum s-a ajuns aici? Păi... Un jurnalist de la National Geographic a călătorit prin Europa de est și a fotografiat, printre altele, și cascade. A scris un articol legat de cascadele văzute pe traseu, fără să facă un top anume, prima despre care a vorbit fiind cascada Bigăr. Și... gata. Bigăr a rămas, pe vecie, cea mai frumoasă cascadă de pe planetă. Niagara și alte necăjite mor de necaz. Mai departe s-a și profitat de oportunitatea ivită și s-a insistat pe promovarea ei, în direcția asta, ceea ce nu e ceva rău. Ar trebui să profităm de toate oportunitățile de genul ăsta.
      Să revin. Cascada este la 25 km de morile de la Rudăria. E chiar în drum. Chiar dacă este ascunsă după vegenație, n-ai cum s-o ratezi. Unde-i bulucul de mașini parcate pe marginea drumului, jumătate pe carosabil, încurcând traficul, de silă să fie lăsate în parcarea amenajata la 100 metri distanță, acolo este cascada. Ai un foișor amenajat și poți vedea și izvorul Bigăr, după o scurtă plimbare prin pădure.
      Mai jos veți vedea cum arată cascada în realitate versus varianta mai artistică, în genul celei care a făcut furori, cu un timp mare de expunere, care face apa să pară lapte, și ceva ajustări în Photoshop.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu