miercuri, 21 martie 2018

Oradea

      Au explodat reportajele și articolele care laudă și promovează Oradea. Și pe bună dreptate. Sunt din Ploiești și până în urmă cu un an jumate n-am călcat în Oradea. De atunci și până în prezent am fost de 4 ori. Câte 1.100 km, dus-intors, la fiecare din cele 4 dăți, cu mașina, minim 8 ore pe sens, asta pentru că efectiv orașul ăsta creează dependență.
      Și mai impresionant este că, la fiecare vizită, se văd schimbări în și mai bine. O fațadă de clădire renovată, încă un parc amenajat, o nouă zonă pietonală deschisă etc. Nu mai are rost să povestesc despre buna administrare a orașului, despre cum primăria acordă împrumuturi fără dobândă cetățenilor pentru renovarea fațadelor și le crește impozitele celor care refuză s-o facă, despre faptul că au autobuze electrice și alte detalii administrative pentru că deja se vorbește în media pe tema asta. O să trec direct la ce mi-a plăcut și ce vă recomand să vizitați în Oradea.
      Încep prin a spune că, spre deosebire de alte orașe din România, Oradea nu are ca punct de interes  doar 3 clădiri și două străduțe, aflate în zona centrală, denumite în general "centre vechi". În Oradea găsești ceva interesant în orice zonă a orașului.


PIAȚA UNIRII

      Asta este zona care se poate numi "centrul vechi". Privești într-o parte și te simți ca Viena. Întorci privirea către palatul Vulturul Negru și îți amintește de Barcelona. Arhitectură cât vezi cu ochii. Ca fapt interesant, în Piața Unirii conviețuiesc una lângă alta 3 biserici de confesiuni diferite. Catedrala creștin-ortodoxă Adormirea Maicii Domnului, cunoscută și ca "Biserica cu Lună", catedrala greco-catolică Sf. Nicolae și biserica romano-catolică Sf. Ladislau. Tot aici se află și o statuie controversată a lui Mihai Viteazul, călare pe un cal ce are toate cele 4 picioare pe pământ. Conform simbolisticii, lucrul ăsta presupune că respectiva persoană, Mihai Viteazul în acest caz, a murit acasă, în patul lui, ceea ce nu s-a întâmplat. Nu în ultimul rând, clădirea primăriei și turnul acesteia.
Mai jos, câteva poze cu obiectivele din Piața Unirii.
Palatul Vulturul Negru:
Clădirea simbol a orașului. La nivelele superioare găzduiește în mare parte birouri și sedii de firme. La parter sunt baruri și pub-uri ce prind viată în nopțile de weekend. Numele de "Vulturul Negru" provine, probabil, de la vulturul pictat pe geamurile în stil vitralii de la intrarea principală.
                                      




                                      


Clădirea primariei:
      Turnul clădirii primăriei poate fi vizitat, contra sumei de 5 lei, și dacă ajungi până-n vârf o să ai parte de-o privire de ansamblu asupra orașului.



                                      



 Biserica cu Lună
Biserica a primit acest nume de la mecanismul său, construit undeva la 1793, care indică fazele lunii.



Catedrala Sf. Nicolae

Biserica Sf. Ladislau

Statuia lui Mihai Viteazul, călare.
Așa cum spuneam, a stârnit câteva discuții la momentul dezvelirii, din cauza calului care este reprezentat cu toate cele 4 picioare pe sol, fapt ce presupune că voievodul a murit de moarte bună. Statuia ar fi trebuit reprezentată ca cea din Alba Iulia, cu un picior al calului ridicat, ce simbolizează faptul că eroul a murit din cauza rănilor de război sau ucis mișelește. Dacă ambele picioare din față ale calului ar fi fost ridicate atunci eroul ar fi murit în luptă. Oricum, asta este o legendă, nu o regulă scrisă.



ZONA PIETONALA DE PE STRADA REPUBLICII

      Părăsim Piața Unirii, traversăm Crișul și, de la teatrul Regina Maria, o altă clădire superbă, începe o zonă pietonală plină de magazine, baruri și cafenele.
                                      










SINAGOGA NEOLOGĂ SION

      Nu doar etniile, românii și maghiarii, conviețuiesc frumos în Oradea ci și religiile. Am menționat că în Piața Unirii se găsesc 3 biserici, aparținând ortodocșilor, greco-catolicilor și romano-catolocilor. La nici 200 m de Piața Unirii se află cea mai mare sinagogă din România și a 3-a ca mărime din Europa (sper ca informația să fie corectă). Complet reabilitată, aceasta se poate vizita, prețul biletului întreg fiind de 5 lei.












BAZILICA ROMANO-CATOLICĂ
      
      Chiar dacă e ceva mai departată de zona centrală, merită să mergi s-o vizitezi. Pentru mine e cea mai frumoasă biserică, de orice fel, văzută în România. Mare, impunătoare, încărcată de decorațiuni în stil baroc. Pe lângă asta mai e și administrată de niște oameni de toată isprava care, deși ajunsesem acolo undeva după ora 19:00, când puneau lacătul pe ușa, au fost bucuroși să mai întârzie câteva clipe cu mine, să-mi redeschidă biserica și să aprindă candelabrele pe acolo ca să pot face câteva poze. Ulterior am venit și pe ziuă, să pot explora mai bine zona. Pe lângă biserică se poate vedea și Palatul Episcopal și Șirul Canonicilor (un complex de 10 clădiri lipite, ce formează un culoar de 57 de coloane, pe o distanta de 250 de metri). Biserica, palatul și șirul formează cel mai mare ansamblu baroc din România.
                                                 
                                      



 








CETATEA ORADEA

      Construită în formă de stea, cetatea din Oradea este sora mai mică a cetății din Alba Iulia. Ca o poveste interesantă, cetatea a fost asediată de turci prin anii 1660. Fiind înconjurată de un șanț adânc, inundat cu apă, turcii s-au gândit inițial să aștepte venirea iernii pentru ca apa să înghețe și să poată avea acces la porțile cetății. Doar că, surpirză, iarna a venit și apa tot apă a rămas, pentru că era apă termală. Într-un final, o femeie le-a dezvăluit turcilor cum pot bloca alimentarea șanțului cu apă și astfel au reușit să cucerească cetatea.
      Edificiul a fost renovat pe bani europeni, vreo 17 milioane de euro, și s-au păstrat rămășițele arheologice descoperite, cum ar fi mormintele unor preoți, cu tot cu oseminte, așa cum se poate vedea în imaginile de mai jos. În prezent în cetate se funcționează un hotel, o biserică si un muzeu. Tot aici se țin și diverse târguri precum cel de Crăciun.






























DEALUL CIUPERCA

      De la cetate, ceva mai înainte, la marginea orașului, se află dealul Ciuperca. Peisajul este senzațional, mai ales dacă te duci să vezi apusul de acolo. Dacă te-ncearcă romantismul, restaurantul Ciuperca este perfect amplasat pentru o seară în doi, la înălțime.
      Pe dealul ăsta stăteau turcii și spionau activitatea din cetate, încercând să găsească o soluție pentru a pătrunde în interior.






      Ca fapt interesant despre Oradea, am aflat că aici fusese stabilit meridianul 0, intre anii 1464 - 1667, de către un episcop orădean cu pasiuni pentru astronomie, Ioan Vitez de Zdredna.El a înființat în cetate primul observator astronomic din Europa. Aproape 200 de ani Oradea a fost punctul de referință al lumii, cum este acum orașul Greenwich din acronimul GMT.
      Meridianul 0 era extrem de important în acele vremuri pentru că se folosea la întocmirea hărților pentru navigatori. Chiar și Cristofor Columb a navigat după hărți trasate cu meridianul 0 la Oradea. Ioan Vitez a întocmit și niște tabele cu date pentru eclipsele de soare și de lună. Columb a folosit aceste tabele la convingerea băștinașilor jamaicani de a-i da provizii pentru echipajul său, impresionându-i cu prezicerea eclipsei de lună de la 29 februarie 1504.

       Cam atât spune povestea și cam atât despre Oradea. Va urma o nouă postare despre Băile Felix și apele termale. În continuare mai las câteva poze.


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu