sâmbătă, 7 iunie 2014

BiBi Master Info Trip Delta & Litoral 2014

Ca in fiecare an, inainte de inceperea sezonului de vara, pentru cei din domeniul turismului e perioada info-tripurilor pe litoral. Excursii de informare, ca s-o dam pe romaneste. Hotelierii isi expun "marfa" si invita agentii de turism sa simta pe pielea lor ce vor vinde in sezon.
Cand discutam de litoralul romanesc, ca despre el e vorba in acest info-trip, sunt putin circumspect. Nu pentru ca ar fi scump, nu pentru ca n-ar oferi servicii de calitate, doar ca n-am inteles de ce turismul romanesc scoate in fata atat de mult acest produs. Cand spun "atat de mult", ma raportez la celelalte destinatii pe care Romania le poate promova si care au fost lasate in plan secund sau in coada prioritatilor.

Tot timpul aud ca la noi nu e ca afara, asta pentru ca intradevar, nu e. Factorul uman e insuficient pentru a aduce litoralul romanesc la nivelul celui extern. Mai exista si un factor mult mai important, cel natural.
Romania are vreo 400 km de litoral, dintre care destinati turismului probabil ca vreo 60 km. Prin comparatie, Turcia are in jur de 4000 km, cu iesire la Marea Egee, Mediterana si cea Neagra.
Sezonul de vara in Romania dureaza cam 3 luni, varful fiind undeva intre o luna - o luna si jumatate, in functie de vreme. Egiptul pe de alta parte, are macar 8 luni de sezon iar in 6 din aceste 8 luni temperatura apei este aproximativ egala cu temperatura aerului la noi in tara, in luna iulie.
Apoi apa. De ce la noi e neagra si la altii transparenta? De ce la noi sunt alge si la altii sunt corali? De ce? Ca asa ne-a lasat natura. Mediul marin, salinitatea impreuna cu alti factori, favorizeaza dezvoltarea unei faune care include si algele atat de suparatoare si care este in mare masura responsabila de culoarea verzuie a apei.
D-aia Marea Neagra nu-i ca aia Rosie... si n-avem nimic de facut in privinta asta.
Pe langa aceste aspecte, intervine si factorul uman, responsabil de construirea unor resorturi luxoase, cu management setat pe profit, dar inbucurator, au inceput si la noi sa miste binisor lucrurile in directia asta.


Si de aici se trage frustrarea mea si invidia pe promovarea indarjita doar a litoralului. Avem o sumedenie de alte locuri superbe carora turistul nu le poate spune ca "ma duc dincolo", pentru ca dincolo nu-s. Sunt numai la noi in tara. Sunt unice. Statiunile balneare, Clisura Dunarii cu rezervatia naturala Cazanele Dunarii, manastirile din nordul Moldovei, marginimea Sibiului, muntii Bihorului, Arieseni cu pesteri si ghetari, Maramuresul, traditiile din Bucovina, Delta Dunarii... A, da. Delta Dunarii. Asta a fost motivul principal pentru care am participat la acest info-trip.


Cei de la Bibi Touring, caci la a lor invitatie am raspuns, au ales sa promoveze si Delta Dunarii, fiind singura agentie din tara care publicat un catalog-ghid pentru aceasta destinatie si unitatile ei de cazare. Asa ca info-tripul de litoral a fost combinat si cu doua zile de Delta.
Gazda noastra din Delta Dunarii a fost Complexul Cormoran - Uzlina

Multi n-au fost in Delta Dunarii. Aud de ea si se gandesc ca ce poate fi? O balta, un stuf, niste pasari, eventual si ceva peste. Poate nici nu le place pescuitul. Delta este de fapt un loc in care omul inca are calitatea de invitat si sper sa ramana asa pe vecie. Totul atat de salbatic, linistit. Parca te simti jenat ca ai deranjat pelicanul de pe lac. Dar degeaba te duci in Delta daca nu faci si o excursie de cateva ore bune pe canale. Asa mai afli ca pasarea care ai vazut-o in urma cu 10 minute nu e la fel cu cea pe care o vezi acum, desi seamana, afli ca o stiuca matura are peste 50 cm, daca prinzi una sub 40 cm este obligatoriu sa o eliberezi iar intre 40-50 cm tine de onoarea pescarului daca si-o insuseste sau nu. Mai afli ca X5-ul si Q7-le nu valoreaza nici cat doua cepe degerate acolo, pentru ca mijlocul de transport al oamenilor este barca, ca stuful de pe acoperisul casutelor izoleaza mai bine decat tabla de pe palatele tiganesti si ca daca ai vrea palat gasesti mai greu loc de amplasat. Cu barca se duc localnicii sa se aprovizioneze cu alimente, cu barca se deplaseaza catre locurile in care au treaba, exista statii de alimentare plutitoare si totul aici se scrie dupa cum dicteaza natura. Iarna la un stuf, la un pescuit, se asteapta venirea primaverii. Mergeti si vedeti. Un sejur de 4 nopti in Delta este mult mai satisfacator si revigorant decat unul de 7 nopti pe litoral. Au si ei piscine si mancare pentru cei ce ar crede ca duc dorul la asa ceva.


Revenind la litoral, Mamaia ramane perla coroanei, o perla care costa pe masura, bineinteles. Desi statiunea este modelata tot mai mult dupa chipul si asemanarea dumnezeului local, acesta a facut multe lucruri bune acolo si are un merit destul de mare in dezvoltarea imaginii acesteia.
Prima noapte am dormit-o la Phoenicia Holiday Resort. Stiam ce ma asteapta acolo si eram nerabdator sa ajung. Desi la baza este un complex de blocuri ale caror apartamente n-au avut succes la vanzare datorita crizei, acum s-a transformat intr-un superb resort ce vrea sa le concureze pe cele de afara. La Phoenicia totul este ireprosabil. Cazarea, masa, facilitatile, personalul, ospitalitatea, tot.
Angajatele resortului, in timpul liber sunt probabil manechine. La cina, nu stiam daca se serveste masa ori e vre-o defilare de moda cu ospatarite.




Un exemplu negativ in Mamaia este hotelul Ambasador, ale carui 4 stele pe firmament par o imagine macabra si este o rusine pentru tot litoralul, nu doar pentru Mamaia. Am sa scriu intr-o postare separata despre experienta din acest hotel, ca-s prea multe de spus. Tocmai cu astfel de hoteluri se raspandeste vestea ca avem servicii proaste pe litoral si, ca o ironie a sortii, chiar unii din oamenii care aparent lupta pentru imaginea turismului romanesc, dau clasificari  exacerbate hotelurilor sinistre de genul acesta. Cu alte cuvinte, ne dam singuri cu tesla-n... glezna.

La capitolul pozitiv in Mamaia, pe langa Phoenicia as incadra si hotelurile Del Mar, Iaki, Savoy,Malibu si Dacia Sud... A! Si hotelul Delta de 2 stele care comparate cu cele 4 stele ale hotelului Ambasador, le fac pe acestea din urma sa para 4 papadii,  spuse pe numele lor popular.

Cel mai placut surprins am fost de sudul litoralului, acolo unde s-au dezvoltat unitati de cazare ce tind sa rivalizeze cu cele din Mamaia. As mentiona hotel Vera din Eforie Nord, complex Vox Maris din Costinesti si  hostelul Bazart care promoveaza spiritul din Vama Veche. La urma am lasat statiunea Venus ale carei hoteluri m-au impresionat cel mai mult. Hotel Melodia, absolut superb, modern, elegant, servicii de calitate. Hotel Palace cu niste camere cat un apartament, o receptie deschisa, aerisita, care da intr-o terasa chiar pe plaja. Hotelul Afrodita, cochet, elegant, hotelul Inter care este cotat la 5* si hotel Vulturul, recent renovat si adus la niste standarde ce permit oferirea unor servicii de calitate ridicata, chiar daca are doar 3 stele.
Statiunea Venus are si o parte negativa, reprezentata de autoritatile locale care nu se ocupa de statiune asa cum ar trebui, cu toate ca hotelierii s-au achitat cu brio de datoriile lor.





Un comentariu:

  1. Cristi, imi plac fotografiile! Bravo! O surpriza placuta...Si tonul alert, fin ironic...doar ca asteptam sa continui... Prea pe scurt! Curaj, goo n

    RăspundețiȘtergere