duminică, 27 martie 2016

Croazieră Caraibe - Ziua 6: Trinidad & Tobago

Am debarcat în Port of Spain. Comparativ cu celelalte, ăsta e deja metropolă în toată regula, cu câteva tentative de zgârie-nori, clădiri din sticlă, mall-uri și tot ce trebuie. N-ai zice asta dacă analizezi cu atenție cele două nume care compun denumirea statului: Trinidad, dar mai ales Tobago. Te duc cu gândul la triburi de băștinași. Oricum, capitala Port of Spain este situată pe insula Trinidad. Din câte am înțeles, Tobago este o insulă mai slab dezvoltată, comparativ cu Trinidad.

Și o luăm la pas prin oraș. Deja am devenit imun la cohoardele de taximetriști care te preiau cu "Taxi?" de cum pui pasul în afara ușii clădirii portuare, te conduc prin toatăcurtea portului, până la ieșire, și se mai continuă vreo 50-100 metri. Una peste alta, ai vreo 10 minute în care auzi numai "Taxi? Taxi? Taxi? Taxi? Taxi? Taxi? Taxi?" și asta pe orice insulă ai debarca.
La început îmi puneam mintea cu ei și dădeam cu câte un "No, thank you." în fiecare. Acum însă, m-am lecuit, mai ales că am sesizat și un ușor retard mental la ei. Te bagi în seamă cu unul, vezi ce îți propune, pe unde te duce, cât durează și mai ales cât te costă, încerci să negociezi cu el, nu reușești și pleci mai departe. La nici un metru de el stă următorul taximetrist care asistă puțin retras la discuție, inclusiv la negocierea tarifului. Cu toate astea, când îi vine rândul la făcut oferta, îți oferă același tarif ca taximetristul anterior. Dacă mai ai chef sau îți trebuie musai un taxi, reiei negocierea. Dacă nu, o iei la pas.

Deci... la pas prin Port of Spain. Încă de la început m-a impresionat plăcut faptul că, din 100 în 100 de metri, erau amplasate niște persoane, un fel de ghizi în uniformă, care te îndrumau pe drumul către centrul turistic al orașului sau, mai bine zis, se asigurau că nimerești locul unde trebuie să spargi banii. Adunau inclusiv turiștii la trecerile de pietoni și opreau circulația pentru a-i trece strada. Mai departe dădeau informații despre ce poti vizita.

O scurtă ploaie trecătoare, prin haine, ne-a obligat să vizităm mai în amănunt o biserică anglicană.Și de la biserică mai departe către obiectivul turistic recomandat de tripadvisor ca fiind de neratat în Port of Spain. Savanah Park. Cea mai mare suprafață verde din Trinidad & Tobago care formează cel mai mare sens giratoiu din lume... era de fapt un izlaz, o tarla de pășunat semi pustie, cu o mică arenă sportivă în mijloc. Cei de la tripadvizor mi se par din ce în ce mai de neluat în seamă.

Dar sunt multe alte obiective de văzut precum Casa Roșie a Parlamentului.

Curtea de justiție.

 ... și așa numitele bijuterii ale Port of Spain-ului, clădirile coloniale.

La întoarcerea către port, am zis să încercăm puțină gastronomie locală, așa că am intrat la Mc Donald's. Pentru prima dată când am stat 40 de minute la coadă pentru o comandă. O singură casă care lua comenzi, primeai bonul și un număr de comandă, apoi te așezai la a doua coadă pentru a-ți ridica produsele comandate, pregătite tot de o singură persoană. Cum produsele erau în medie cu 50% mai scumpe decât la Mc Donald's-urile românești, am presupus că acolo intră doar turiști și, la momentul respectiv, au fost luați prin surprindere de numărul mare de clienți. Dar aveau aer condiționat și wi-fi, așa că nu m-au deranjat cele 40 de minute de așteptare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu